Svijet     | 15.04.2020. 13:27 |

Australski premijer: Otvorite škole da se roditelji mogu vratiti na posao

FENA Internet

MELBOURNE/SYDNEY, 15. aprila (FENA) - Australski premijer Scott Morrison pozvao je u srijedu škole da  ponovo otvore svoja vrata  nakon uskršnjih praznika kako učenici ne bi izgubili godinu dana obrazovanja i da bi se roditelji mogli vratiti na posao nakon što su zdravstvene službe ponovile da su škole sigurne za djecu.

U Australiji je stopa novih zaraza Covidom-19 već sedmicama zadržana na mnogo nižim nivoima u odnosu na druge zemlje, pošto je ta zemlja primijenila stroga pravila socijalnog distanciranja i zatvorila preduzeća, a stanovnicima naredila izolaciju, prenio je Reuters.

Iako je insistirao na tome da se stroga ograničenja zadrže neko vrijeme, Morrison je pozvao nastavnike da se vrate u učionice širom zemlje kako bi se pridružili "velikim herojima" poput medicinskog osoblja i radnika u supermarketima te preporodili ekonomiju.

- Ako imate posao u ovoj ekonomiji, to je esencijalni posao. Nije bitno kakav je to posao - rekao je Morrison za radio 6PR.

- Roditelji moraju nastaviti da rade zbog ekonomije i svojih porodica. Potrebne su nam škole da to mogu podržati - rekao je on.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će  australijska ekonomija ove godine imati pad za 6,7 posto, a analitičari predviđaju da će stopa nezaposlenosti u narednim mjesecima dostići dvostruke cifre dok zemlja klizi prema prvoj recesiji u posljednje tri decenije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Australijski zviždač koji je otkrio ratne zločine u Afganistanu osuđen na pet godina zatvora zbog odavanja vojnih tajni

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli