Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 14:00 |

Tri pacijenta hospitalizirana u mostarskoj covid-bolnici, četiri otpuštena

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 14. travnja (FENA) - U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je 109 uzorka, a na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tri su nova slučaja covid-pozitivnih osoba, sva tri iz Čitluka.

Ovo je prvi put u posljednjih petnaestak dana da u 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj covida-19 na području Mostara.

U istom razdoblju u covid-bolnicu SKB-a Mostar primljena su tri nova pacijenta, dok su četiri otpuštena na kućno liječenje. Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječi ukupno 28 pacijenata, kazao je na redovitoj konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka.

Komentirajući utjecaj zabrane kretanja između gradova na epidemiološku situaciju u HNŽ-u, Juka je ustvrdio da se ta restriktivna mjera pokazala opravdanom.

- Pokazalo se da je ta zapovijed donesena u ključnom trenutku i od vitalnog je značaja što će se napose pokazati u danima pred nama, a o tomu već svjedoči stagnacija širenja koronavirusa na terenu, odnosno usporavanje porasta broja novooboljelih na svim područjima s iznimkom Čitluka koji je u posebnoj situaciji - ustvrdio je Juka.

Glavni epidemiolog SKB Mostar dr. Jelena Ravlija osvrnula se na pojavu virusa SARS-CoV-2 na Klinici za ortopediju SKB Mostar, gdje su koronavirusom zaražena tri liječnika i tri medicinske sestre:

- Nemamo pouzdanih pokazatelja na koji način je virus unesen na ortopediju. Moguće je da je kućnim kontaktom zdravstveni djelatnik zaražen, nakon čega je, uslijed nekonzistentnog korištenja zaštitne opreme i određenog nepoštivanja mjera zaštite, došlo do horizontalnog širenja virusa među zdravstvenim djelatnicima.

Dr. Ravlija dodala je da za sada niti jedan pacijent, koji je bio na Klinici za ortopediju u vrijeme pojave virusa, nije zaražen.

Na novinarski upit je li u SKB-u Mostar zamijećen povećan broj korištenja bolovanja među zdravstvenim djelatnicima, dr. Ravlija odgovorila je potvrdno.

- Trend porasta bolovanja je primjetan. Ja bih podsjetila da je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić još 27. ožujka uputio dopis u kojem se navodi da će SKB Mostar iskoristiti sve zakonske mogućnost nadzora i kontrole opravdanosti bolovanja kako ne bi došlo do zlouporaba - kazala je dr. Ravlija.

Ona je istaknula kako se ovo ne treba shvatiti kao pritisak na zdravstvene djelatnike, već kao pokušaj da se teret epidemije koronavirusa ravnomjerno raspodjeli na sve zaposlene u zdravstvu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ŽZH odobrila isplatu sredstava Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Klinika za dječje bolesti SKB-a od danas u novoj zgradi na Bijelom brijegu

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu