Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 19:04 |

Ministarstvo za boračka pitanja KS - 15. aprila Dan Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - U srijedu, 15. aprila navršava se 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, snaga koje su odbranile Bosnu i Hercegovinu tokom protekle agresije i koje su zaslužne za njen opstanak. 

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo obavještava da ovaj značajni događaj, nažalost, nije moguće obilježiti kao prethodnih godina, usljed aktuelne epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa. 

Zbog mjera koje su na snazi, Ministarstvo nije u mogućnosti organizovati svečanu akademiju, niti upriličiti druge prigodne aktivnosti i događaje u čast naših branitelja, u saradnji sa ostalim kantonima, ministarstvima viših nivoa vlasti i institucijama. 

S obzirom na nemogućnost da se u trenutnim okolnostima dostojanstveno obilježi ovaj događaj, iz Ministarstva upućuju molbu svim medijima "da posvete značajnu pažnju ovoj godišnjici, te da u skladu s mogućnostima u svoje programske sadržaje uvrste kratke filmove/priloge/članke o časnoj borbi Armije RBiH, radi prisjećanja na najhrabrije sinove i kćeri BiH koji su herojski odbranili suverenitet i nezavisnost domovine". 

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH. 

Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane dijela tadašnje Patriotske lige BiH i u vrijeme rata bila je jedna legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od neznačajnih datuma u modernoj historiji BiH, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

KS - Boračkim zadrugama dodijeljeno 174.380 KM za održavanje postojeće zaposlenosti

Osmanović u Direkciji za robne rezerve KS: Novih 2.000 paketa za pripadnike boračke populacije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel