Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje

SDA daje punu podršku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i njegovim aktivnostima u vezi postizanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Nikakve ucjene i obmane u vezi sa raspodjelom sredstava, kojima ovih dana svjedočimo, ne mogu i neće proći. 

Neprihvatljiv je i pokušaj da se u aranžman sa MMF-om uključe kantoni, što zagovaraju HDZ i njihov ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda. 

Podsjećamo da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a, te da su to učinili i predstavnici sa državnog nivoa i iz entiteta RS. 

Novac od MMF-a neophodan je Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima. Zbog toga pozivamo članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu  sa politiziranjem, da stave  svoje potpise na Aranžman i omoguće da bh. ekonomija dobije prijeko potrebna sredstva. 

Također, HDZ i Bevanda bi trebali znati da po Ustavu ne postoji nikakav „tehnički mandat“ premijera Federacije. To što je Vlada FBiH iz prošlog mandata nastavila da radi u istom sastavu, posljedica je upravo odbijanja HDZ-a da se završi formiranje vlasti u FBiH po rezultatima posljednjih izbora. Da se to i desilo, Novalić bi ponovo bio premijer, kao što je i sada.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.