Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 14:19 |

Caritas BiH provodi kampanju o zapošljavanju osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. travnja (FENA) - Caritas BiH s partnerskim organizacijama realizira kampanju pod nazivom "5 do 12" (pet do dvanaest) koja će trajati od 7. do 30. travnja ove godine, a ima za cilj podići svijest javnosti o pravu osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje.

 Kampanja će se provoditi u sklopu projekta POWER koji za cilj ima pružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.

 Istraživanje o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI)  koje je realizirano u sklopu projekta POWER pokazuje da unatoč postojećim usvojenim zakonskim i normativnim okvirima u BiH i Crnoj Gori još uvijek veliku prepreku u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom čine predrasude i sterotipi.

 Zbog toga je potrebno dodatno raditi na unapređenju institucionalne zaštite od diskriminacije osoba s invaliditetom, kao i podizanju svijesti kod ove populacije o njihovim pravima i mogućnostima. Da je stanje ozbiljno i da je već "5 do 12" potvrđuje i istraživanje čiji rezultati pokazuju da skoro polovina ispitanih osoba s invaliditetom smatra da je osnovni razlog nezaposlenosti mišljenje kako poslodavci neće ili ne žele zaposliti OSI, priopćeno je iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva.

 U okviru kampanje kreirana je web platforma www.zaposliosi.org koja će osobama s invaliditetom, ali i poslodavcima ponuditi informacije o mogućnostima zapošljavanja. Stranica nudi informacije o zakonskim procedurama, natječajima, daje mogućnost registracije osoba s invaliditetom koje traže posao, povezivanje poslodavaca i tražitelja posla, kao i niz drugih korisnih informacija poput elektronskog pretraživača organizacija osoba s invaliditetom ili materijala za razvoj karijere.

 U okviru kampanje "5 do 12" koja će se realizirati u BiH i u Crnoj Gori emitirat će se i kratki video spot koji će na vjerodostojan način ukazati na potrebu poštivanja ljudskih prava, s naglaskom na pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje. Kampanju će pratiti i promotivni materijali kako bi se što veći broj građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore upoznao s pravima osoba s invaliditetom. Materijal je dostupan na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine (www.caritas.ba).

 Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER - Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

 Projekt POWER financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.

 Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo