Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 14:15 |

Mahmutbegović:Iz prošlosti treba da učimo i još odlučnije koračamo u bolje sutra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku povodom 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

- Uvijek s ponosom ističem da sam i sama bila pripadnik 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i da se o njegovom strateškom značaju i vrijednosti ne treba puno govoriti, već pustiti historijskoj distanci da ispiše stranice o, vjerovatno najvećim i najznačajnijim borbenim uspjesima ovog korpusa i naše Armije. Dovoljno je reći da je za veoma kratko vrijeme, 7. Korpus kao najmlađi korpus u sastavu Armije vRepublike BiH, zaslužio epitet najofanzivnije armijske formacije i da je oslobodio najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora. Jedinice 7. Korpusa su bile garant naše opstojnosti, našeg puta u bolje sutra, ne samo u SBK-u, nego i u našoj čitavoj i jedinoj domovini, državi Bosni i Hercegovini - poručila je Mahmutbegović. 

Istakla je da "trebamo biti svjesni i ponosni na činjenicu da je naša borba bila odbrambeno-oslobodilačka, časna, dostojanstvena, pravična i da postoji samo jedna istina i da je ona na našoj strani".

- Zato je jako važno da se i na dostojanstven način sjećamo i obilježavamo značajne datume iz naše prošlosti, da se uvijek sjećamo naših najboljih sinova, naših šehida, i ne dopustimo da njihove nesebične žrtve i njihove porodice padnu u zaborav. Mi ovo ne smijemo raditi s namjerom da živimo u prošlosti, nego da iz prošlosti učimo i još odlučnije koračamo u bolje i prosperijetnije sutra, prema beskompromisnoj borbi za očuvanje i izgradnju naše BiH i njeno punopravno članstvo u NATO-savezu i Evropskoj uniji - istakla je Mahmutbegović. 

Moraju se, rekla je dalje, izvući pouke iz naše prošlosti, kako bi na pravi način kreirali svoju budućnost. 

- Sa željom da budućnost provedemo u miru, sreći i blagostanju u jedinoj i zajedničkoj nam domovini, državi Bosni i Hercegovini, još jedanput svim demobilisanim borcima, porodicama šehida/poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i svim građanima koji su učestvovali u stvaranju i jačanju 7. Korpusa i naše Armije upućujem iskrene čestitke u povodu 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike BiH - stoji u čestitki potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković povodom Vaskrsa uputio čestitku mitropolitu dabrobosnaskom Hrizostomu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao Vaskrs

Predsjednik i dopredsjednik Skupštine Distrikta čestitali Uskrs

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel