Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 12:44 |

Zenica-U funkciji izolatorij za osobe koje se ne pridržavaju mjere samoizolacije

FENA Saopćenje

ZENICE, 6. aprila (FENA) - Gradonačelnik Zenice i komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenice Fuad Kasumović predao je Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na upravljanje, izolatorij za osobe koje se ne pridržavaju mjera samoizolacije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prostor za smještaj osoba koje se ne pridržavaju mjere samoizolacije osigurao je Grad Zenica, u skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite. Za tu namjenu određen je objekt u krugu nekadašnjeg Omladinskog naselja, u Nemili. U rekordnom roku adaptiran i opremljen, kapaciteta je 50 kreveta.

Kasumović je poručio da Gradska uprava ulaže maksimalne napore da zaštiti svakog stanovnika Zenice, od koronavirusa.

- Svjedoci ste mjera koje se izvode na dezinfekciji javnih površina i stambenih objekata. Objekat u Omladinskom naselju za početak je opremljen sa 50 novih kreveta. Uredili smo mokri čvor i kuhinju. Tu ima sve što je potrebno, onima koji ne poštuju mjere samoizolacije. Moja je želja da ovdje ipak niko ne prespava, tokom pandemije - kazao je.

Zbog toga je ponovo apelirao na sugrađane da poštuju sve mjere i naredbe nadležnih institucija jer im je, kako je kazao, kod kuće najbolje.

- Grad Zenica je mnogo prije drugih u BiH krenuo s pripremama za borbu protiv koronavirusa. Budžet nam je stabilan, u funkciji je pomoći stanovnicima Zenice - poručio je Kasumović.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u ZDK Adnan Jupić pohvalio je, tokom današnje posjete izolatoriju u Nemili, saradnju s Gradskom upravom Zenica i mjere poduzete u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- U sklopu redovnih obilazaka lokalnih zajednica, danas sam posjetio Omladinsko naselje u Nemili. Drago mi je da su kapaciteti uredni, spremni za korištenje – kazao je.

Čestitao je gradonačelniku Zenice za to, kao i učinjeno dosada u borbi protiv te bolesti. Nada se da 'neće biti potrebe da koristimo tako široke kapacitete'.

- Sigurno je da se ta oprema, u budućnosti, može koristiti u druge svrhe - izjavio je ministar Jupić.

Po njegovim riječima, Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK počeo je s radom prije nego u drugim kantonima i Grad Zenica predvođen gradonačelnikom dao je veliki doprinos u toj borbi. 

Istaknuo je dobru suradnju sa stanovništvom za koje kaže da poštuju mjere, kao i podršku medija i policije. Zahvaljujući tome, kaže, imaju dobru i stabilnu situaciju.

- Imamo 33 osobe pozitivne na koronavirus, četvero je ozdravilo. Nemamo umrlih i životno ugroženih. Uz podršku prvenstveno Grada Zenice i svih lokalnih zajednica, zasad smo uradili dobar posao kapacitetima koje smo imali - dodao je ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u ZDK. 

I načelnik Policijske uprave Zenica Admir Gazić pohvalno se izrazio o kapacitetima izolatorija u Nemili.

- Nadam se da će stanovništvo shvatiti da im je ovaj period bolje provesti u kući, nego ovdje dolaziti - kaže Gazić. Apelirao je na stanovništvo da poštuju struku i preporuke.

Po naredbi gradonačelnika Zenica volonteri Crvenog križa Zenica od danas će dijeliti penzionerima (na ulazu u banke, gdje počinje isplata penzija) zaštitne maske, kojih je za tu priliku osigurano više od 3.000.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Generalnom skupštinom okončano 40. regionalnog zasjedanja Evropskog parlamenta mladih BiH

Pet zeničkih biznisa dobilo podršku fonda Grada Zenica i USAID-ovog programa podrške

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel