Kultura     | 02.04.2020. 09:21 |

Zenički muzej priredio virtualnu izložbu o nobelovcu Ivi Andriću

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 2. aprila (FENA) - Muzej grada Zenice priredio je na službenoj internetskoj stranici online izložbu o bosanskohercegovačkom nobelovcu Ivi Andriću - istakao je u izjavi za Fenu direktor te zeničke ustanove Adnadin Jašarević.

Izložba je za sve virtualne posjetioce dostupna za pregled na stranici: zemuzej.ba, ali i za preuzimanje u PDF formatu (download).

- Shodno naredbama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine obustavili smo posjete, ali nismo obustavili i našu djelatnost. Priredili smo prvu virtualnu izložbu o Andiću, a uskoro slijede i virtualne izložbe "Zeničke vode", zatim "Tvrđave u dolini rijeke Bosne", "Digitalni Kulin ban", ali i druge koje imamo u svojoj produkciji - ističe Jašarević.

Muzej je za svoje posjetioce, prije svega one najmlađe, priredio i virtualnu radionicu "Učimo bosančicu" te edukativnu bojanku zaposlenice tog muzeja Lejle Agić.

Bojanka je, kako navodi Jašarević, prilagođena djeci i objašnjava im kako se treba ponašati u ovakvoj, vanrednoj situaciji zbog koronavirusa.

- Uglavnom, mi se ne predajemo i ne odustajemo od namjere da svoje sadržaje učinimo dostupnim publici putem informacionih tehnologija i posredstvom društvenih mreža - poručuje Jašarević.

Muzej grada Zenice nastoji uspostaviti mrežu i s drugim muzejima razmjenom online sadržaja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi, realizovano 135 promocija i radionica

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke 'Zbirka savremenih medija'

Zenički muzej novu sezonu otvorio likovnom izložbom 'Ipak svitanje' Mostarca Salke Peze

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel