Ekonomija     | 01.04.2020. 16:17 |

Pomoć firmama otvorenim kroz programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. aprila (FENA) - Putem programa Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u proteklih nekoliko godina otvoreno je nekoliko stotina malih firmi, u prošloj 130 malih biznisa, čije funkcioniranje može doći u pitanje usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Dosadašnja praksa u monitoringu održivosti i razvoja novootvorenih firmi bila je da se sredstva podrške u iznosu od 8.000 KM alociraju na račune općina i gradova, a oni da u tri rate prebacuju sredstva na račune firmi.

- S obzirom da su sredstva već na računima općina i gradova, a uplaćena je samo jedna rata na račun firmi u iznosu od 3.000 KM, odlučili smo da naložimo općinama da sva dosadašnja alocirana sredstva prebace na račune firmi da bi im pomogli da što lakše prođu ovo krizno stanje - rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Osim toga, sredstva koja su alocirana po programima zapošljavanja u firmama, a koja se alociraju mjesečno, bit će prebačena na račune firmi koje su zaposlile borce u kompletnom iznosu.

Obaveza općinskih i gradskih službi nadležnih za boračko-invalidsku zaštitu je da prije alociranja sredstava provjere da li je u međuvremenu, u zadnjih mjesec dana krize, došlo do otpuštanja radnika iz boračke populacije, saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel