Društvo

TK - Strah od stigmatizacije nema mjesta u liječničkoj djelatnosti

Saopćenje

TUZLA, 1. aprila (FENA) - Ljekarska komora Tuzlanskog kantona saopćila je da 'stoji iza rada svih zdravstvenih radnika tog kantona i poručuje svim kolegama ljekarima, ali i zdravstvenim radnicima, kao i svim oboljelim od COVIDA 19, da suosjeća s njihovim teškoćama u radu i smetnjama koje osjećaju'.

- Stigmatizaciju oboljelih osuđujemo. Pridružujemo se riječima studenata koji su prvi napisali pismo osude onima koji blate i diskriminiraju pacijente. Podržavamo i napore Sindikata doktora medicine i stomatologije TK da se takve pojave spriječe – naglasili su.

Očekuju 'i dalje podršku javnosti i aplauze svaki dan u 20 sati, ali i bolju ličnu zaštitu zdravstvenih radnika i bolju medicinsku opremu da bi naša usluga bila još bolja i kvalitetnija'.

- Još jednom naglašavamo da ljekari TK pružaju najbolje što mogu i znaju, ulažu maksimalne napore da bi oporavak oboljelih s COVID 19 infekcijom bio što brži i kvalitetniji - naglašavaju.

Od pacijenata očekuju 'suradnju, povjerenje u zdravstvene radnike, istinite podatke bez obzira kakvi su'.

- Strah od stigmatizacije nema mjesta u liječničkoj djelatnosti. Iskren odnos pacijenata i ljekara, uzajamno povjerenje sigurno će dati zadovoljavajuće rezultate liječenja i brzi oporavak oboljelih - naglašavaju iz Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

(FENA) M.B.