Bosna i Hercegovina

Sindikat uprave RS: Radnici ne smiju biti predmet pritisaka i ucjena

Saopćenje

DOBOJ, 31. marta (FENA) –Iz Sindikata uprave Republike Srpske (RS) upozorili su da radnik sam, bez pritiska i naredbi, treba da odluči da li će i u kom iznosu solidarno učestvovati u finansiranju Fonda solidarnosti za saniranje posljedica virusa korona u tom bh.entitetu.

- Svako, ko bude naredbodavno i ucjenjivački nastupao prema zaposlenima, bit će predmet rada ovog sindikata i neće proći bez suočavanja s javnošću. Nemate moralno pravo da to tražite od radnika, sve dok se ne odreknete mnogobrojnih političkih privilegija nauštrb radnika i ostalih građana – stav je tog sindikata.

Dodaju da je Vlada RS usvojila zaključak uz preporuku da se izvrši anketa u okviru organa uprave i javnih službi (fondova), da li su radnici raspoloženi da se na bazi dobrovoljnosti odreknu dijela plate.

- Po našim saznanjima, anketa se na terenu pretvara u 'naredbodavnu izjavu' o dobrovoljnom odricanju dijela plate – naveli su iz Sindikata uprave uz stav da nije vrijeme za politikanstvo i ucjene radnika, već za jedinstvo i solidarnost.

- Ovo što se pokušava, neće vam to tako proći - poručili su sindikalci.

Podsjećamo, na sjednici entitetske vlade, 26. marta, data je preporuka za sve zaposlene u javnom sektoru, osim zdravstvenog, da izdvoje dio svojih primanja u Fond solidarnosti i to oni sa platama do 1.000 KM pet posto, a iznad tog iznosa do 10 posto mjesečnog neto primanja.

(FENA) J.Č.