Kultura     | 25.03.2020. 12:49 |

Sveučilišna televizija u Mostaru postaje novi obrazovni medij

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. ožujka (FENA) - Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom Zoranom Tomićem donijela je odluku za snažni i ubrzani razvoj Sveučilišne televizije (SUM TV) koja će se prvenstveno usmjeriti na proizvodnju obrazovnog programa.

Iz Sveučilišta su naglasili kako se užurbano radi na izgradnji dva nova, u potpunosti opremljena televizijska studija, proširenju i prilagodbi prostornih kapaciteta te prilagodbi mrežne infrastrukture.

"U tijeku je nabavka profesionalne opreme za proizvodnju programa, naručeno je 11 novih kamera s pratećom opremom, računala za montažu, teleprompteri, mikrofoni i druga tehnička produkcijska pomagala. Planirana su i kadrovska pojačanja tako da će cijeli sustav SUM TV-a biti u punom pogonu", priopćeno je iz SUM-a.

Rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić ističe kako trenutno, ali i buduće stanje u svim segmentima društva, traži nove načine razmišljanja.

"U vrijeme krize potreba za komunikacijama je veća, i mi moramo biti spremni odgovoriti tome. Pred nama svima veliki su izazovi i poteškoće u životu i radu. Sa Sveučilišnom TV nastojimo omogućiti nesmetanu provedbu nastave za širi obrazovni sustav i napraviti jednu obrazovnu platformu koja će biti na usluzi svima. Proizvodnjom sadržaja za učenje na daljinu doprinijet ćemo transferu znanja, što je važan obrazovni segment", kazao je Tomić.

Televizija Sveučilišta u Mostaru jedan je u nizu odgovora SUM-a na ublažavanje stanja uzrokovanog pandemijom korona virusa. Trenutno se u sklopu produkcijskih kapaciteta snima i emitira kompletna nastava za niže razrede osnovnih škola (od 1. do 5. razreda), a u narednom razdoblju proizvodit će se i video nastava za potrebe visokog obrazovanja. Uz proizvodnju programa, SUM TV nudit će i medijske treninge za pojedince i poslovne subjekte.

Voditelj Sveučilišne televizije dr. sc. Franjo Takač naglašava kako će SUM TV biti na visokoj programskoj razini i spreman odgovoriti svim zahtjevima proizvodnje modernog televizijskog programa.

"Kroz dva nova studija, kompletnu novu opremu i kadrovska pojačanja ponudit ćemo jedno osvježenje na medijskoj sceni. Naš program bit će dostupan na mrežnim stranicama Sveučilišta, ali i na raspolaganju televizijskim kućama. Obrazovna komponenta televizije je nažalost zapostavljena, iako je jako važna jer televizija, odnosno video mediji, i dalje slove kao najutjecajniji mediji. Stoga će ova obrazovna uloga SUM TV-a zasigurno doprinijeti očuvanju temeljnih televizijskih zadaća koje glase – obrazovati, informirati i zabaviti", poručio je Takač.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel