Ekonomija     | 19.03.2020. 11:36 |

U RS-u ima dovoljno prehrambene robe i zamrznutog mesa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.marta (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) u veleprodajnim i maloprodajnim trgovinskim objektima ima dovoljno prehrambenih roba, a u firmama u domaćoj prehrambenoj industriji na stanju ima dovoljno prehrambenih zaliha, tako da nema potrebe za bilo kakvim strahom da će doći do nestašice određenih vrsta prehrambenih roba - potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Svakodnevno prate, kako dodaju, stanje zaliha prehrambenih roba u domaćoj prehrambenoj industriji, a paralelno s tim, proizvodnja primarnih poljoprivrednih proizvoda u RS se odvija nesmetano.

-U zalihama koje ima naš prehrambeni sektor ima dovoljno količina zamrznutog mesa, sirovina i gotovih proizvoda od mesa, brašna i  pšenice,  prerađenog voća i povrća, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda - ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Osim toga, po podacima iz poljoprivrednih apoteka, povećana je potražnja za repromaterijalom za sjetvu, pa se očekuje povećanje sjetvenih površina u predstojećoj proljetnoj sjetvi, što će obezbijediti i više hrane na tržištu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu