Bosna i Hercegovina

OSBiH spremne staviti na raspolaganje resurse za pomoć u zaštiti od pandemije

Saopćenje, Ilustracija

SARAJEVO 17. marta (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su spremne staviti na raspolaganje resurse u cilju pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

- Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman OSBiH  biti definisan posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija. Do sada Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o upotrebi resursa OSBiH - navodi se u saopćenju.

Iz MOBiH-a ističu da će OSBiH staviti na raspolaganje svoje kapacitete.

- Angažman Oružanih snaga BiH bi podrazumijevao postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prijelazima i drugim planiranim lokacijama. Trenutno vršimo pripremu ljudstva i materijalno- tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koje će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta - navodi se.

Kako se nadalje navodi, ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana OSBiH će se staviti u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažovanju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava.

- Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH i biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pružiti pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

(FENA) D.V.