Regija     | 17.03.2020. 11:53 |

Beroš: Epidemiološka slika u Hrvatskoj u danim okolnostima vrlo dobra

FENA Agencije

ZAGREB, 17. ožujka (FENA) - U Hrvatskoj je potvrđeno devet novih bolesnika s koronavirusom, do sada je evidentirano ukupno 65 slučajeva zaraze, a četiri su osobe izliječene i puštene na kućno liječenje, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je apelirao na starije od 65 godina da ne izlaze van bez prijeke potrebe i najavio da će im se organizirati dostava hrane, lijekova i potrepština, javila je Hina.

Epidemiološka slika dobra, broj oboljelih može rasti

Epidemiološka slika u Hrvatskoj u danim okolnostima i dalje je vrlo dobra te će se učiniti sve da tako i ostane. No, izvjesno je da broj oboljelih može rasti, upozorio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Do sada je obavljeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, a 630 kontakata oboljelih je pod nadzorom.

Detaljniji podaci o novooboljelima bit će poznati tijekom dana, jedino je za sada poznato da je od danas jedan slučaj zabilježen u Karlovcu, gdje do sada nije bilo zaraze koronavirusom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da među novooboljelima nema težih slučajeva, a u toj se bolnici liječi 17 oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija detektirala je tri osnovna inicijatora loše epidemiološke situacije u nekim zemljama - nedovoljan broj testiranih, nedovoljnu brigu o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Komentirajući to Beroš ističe da je dosad u Hrvatskoj sve napravljeno prema prijedlogu struke.

"Imamo dovoljan broj testiranih i mislim da smo tu potpuno adekvatni. Formirano je nekoliko novih centara s mogućnošću testiranja no ne povećava se njihov broj jer je struka jasno rekla koje ljude treba testirati", rekao je ministar.

Crveni križ osigurat će pomoć starijima i nemoćnima

Putem Crvenog križa organizirat će se dostava lijekova i hrane starijima i nemoćnima.

"Apeliramo na građane iznad 65 ili 70 godina da ne izlaze osim u slučajevima nužde. Organizirat ćemo sve da tim ljudima dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta omogućava da im se preko telefona ordiniraju lijekovi za kronične bolesti", istaknuo je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je starije i nemoćne osobe da se jave Crvenom križu koji će im osigurati volontere za pomoć.

Voditelj Stožera i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović istaknuo je da će danas na Vladi, a sutra u Saboru, vjerojatno biti usvojene izmjene zakona o sustavu civilne zaštite po kojima će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti.

Među prvim odlukama, Božinović je najavio onu o ograničavanju kretanja starijih osoba.

"Treba učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove. S time krećemo odmah", istaknuo je.

Pojačat će se kontrola poštivanja rješenja o samoizolaciji. Do danas je sustav zaprimio 533 takve dojave, a 93 osobe koje to krše su utvrđene i bit će sankcionirane.

Moguće zatvaranje graničnih prijelaza sa Slovenijom

Među prioritetima su i zadržavanje ekonomskih aktivnosti, ali tako da se njima ne pridonosi širenju virusa, te prijevoz roba u međugraničnom prometu.

"Do sada su od te odluke u dva dana 562 kamiona prošla hrvatsku granicu, uspostavljeno je 14 konvoja i tako će ići dalje", rekao je hrvatski ministar.

Najavio je i da će odluke koje bude donosio Nacionalni stožer uvažavati lokalne specifičnosti. Pojasnio je da će se razgovarati sa županijama, gradovima i općinama o lokalnoj epidemiološkoj situaciji, ali će se odluke donositi na razini Nacionalnog stožera i provoditi u najkraćem mogućem vremenu.

Odluke će biti vezane i uz prekogranični promet putnika, a preporuke su da se odustane od putovanja izvan Hrvatske, isto tako i od ulaska u zemlju.

"Što se tiče lokalne situacije, u kontaktu smo sa slovenskom stranom i vjerojatno ćemo tijekom dana zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom", najavio je Božinović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu