Svijet     | 12.03.2020. 08:45 |

Zgrada Kapitola zatvorena za javne obilaske, kongresmeni na sedmičnom odsustvu

FENA Internet

WASHINGTON, 12. marta (FENA) - Američki kongres do kraja marta obustavio je turističke obilaske kako bi se spriječilo širenje koronavirusa od kojeg je u SAD-u oboljelo više od 1.100 ljudi a njih 125.000 diljem svijeta, piše portal Politico.

Zgrada Kapitola bit će zatvorena  za  javne obilaske do kraja marta.

Glasnogovornica Nancy Pelosi informirala je članove o odluci na sastanku u srijedu popodne,  a kojom se   ograničavaju posjete i turistički obilasci kompleksa Kapitola.

Do kraja sedmice zgrada Kapitola bit će otvorena samo za službene posjete.

Ovaj potez - koji su zajednički napravili lideri u kongresu, zvaničnici Capitol-ove sigurnosti i medicinsko osoblje - dolazi usred sve jačeg pritiska  za ograničavanja javnog pristupa zgradi.

Predviđeno je da kongresmeni, članovi  Zastupničkog doma i Senata napuste Washington na sedam dana, počevši od četvrtka, a njihov povratak je najavljen za 23. marta.

Pelosi i najviši parlamentarni demokrati predstavili su u srijedu više milijardi dolara vrijedan program kao odgovor na epidemiju koronavirusa, uz hitne odredbe koje uključuju plaćeno bolovanje, široko rasprostranjeno besplatno testiranje, pomoć u hrani i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Očekuje se da će Zastupnički dom u četvrtak glasati  o sveobuhvatnom paketu koji će imati široku podršku demokrata. Republikanski čelnici i Bijela kuća još nisu objavili svoje stajalište o  tom prijedlogu, navodi Politico.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel