Svijet     | 07.03.2020. 13:48 |

Erdogan u ponedjeljak u Briselu usred eskalacije tenzija na granici s Grčkom

FENA Internet

EDIRNE, 7. marta (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan planira u ponedjeljak otputovati u Briselu u jednodnevnu radnu posjetu, saopćio je njegov ured u jeku sukoba Turske i Evropske unije zbog migranata i izbjeglica.

Hiljade migranata krenulo je prema kopnenoj granici Turske s Grčkom nakon što je Erdoganova vlada prošle sedmice saopćila da više neće sprečavati migrante i izbjeglice da prelaze na teritorij EU. Grčka je rasporedila interventnu policiju i graničare kako bi odvratili ljude koji pokušavaju ući u zemlju s mora ili kopna, javlja Associated Press.

U saopćenju iz Erdoganove kancelarije se navodi da će 9. marta otputovati u Brisel. U saopćenju nije precizirano gdje će biti tokom jednodnevne posjete niti priroda posla zbog koje će otići u belgijsku i evropsku prijestolnicu.

Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što je na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Hrvatskoj u petak kritikovana Turska, na kojem je ta zemlja optužena da koristi očaj migranata "u političke svrhe".

U subotu je došlo do eskalacije sukoba između grčke policije i migranata povezanih sa Evropom, okupljenih na turskoj strani graničnog prelaza u blizini grčkog sela Kastanies. Kao i tokom prethodnim sukoba ove sedmice, grčka policija ispalila je suzavac kako bi spriječila ulazak migranata, a turska policija bacala je suzavac na svoje grčke kolege.

U saopćenju grčke vlade objavljenom u subotu se navodi da je oko 600 ljudi, uz pomoć turske vojske i vojne policije, preko noći bacilo suzavac na grčku stranu granice. Bilo je nekoliko pokušaja probijanja granične ograde, a požari su zapaljeni u pokušaju da se ošteti pregrada, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel