Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 14:50 |

Mušić: BiH je stabilna, ali treba poraditi na unutarnjim odnosima

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 1. ožujka (FENA) – U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1. ožujka, u Mostaru je održan svečani prijem pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage.

Obraćajući se okupljenima iz političkoga, kulturnoga i vjerskoga života, u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru, zastupnik Edin Mušić je podsjetio kako se u Mostaru već tradicionalno obilježava 1. ožujka, Dan nezavisnosti kao jedan od dva najvažnija datuma države BiH.

-BiH ima svoju tradiciju, to je država koja je stabilna i opečaćena, a ono na čemu treba poraditi jesu unutarnji odnosi. Što prije shvatimo da trebamo biti u funkciji ove države to će i ona biti prosperitetnija za dobrobit svih onih koji u njoj žive– poručio je zastupnik u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić te svim Bosancima  i Hercegovcima u  domovini i dijaspori čestitao 1. ožujka, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući županijske Skupštine Šerif Špago podsjetio kako je danas 28. godina od referenduma na kojem su građani BiH izišli i odlučili, odnosno, dali legitimitet da BiH u budućnosti bude nezavisna i samostalna država.

-Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava BiH i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju- istaknuo je Špago i poručio kako je "sada do politika da izgrađuju BiH po mjeri svih njezinih građana".

Prije svečanog prijema, upriličeno je polaganje cvijeća i odana počast poginulim borcima na Šehitlucima u Mostaru.

Podsjećamo, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1.ožujka. Punoljetni građani tadašnje Savezne Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti BiH na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Europska zajednica 6. travnja 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel