Svijet     | 28.02.2020. 10:08 |

Jašarević: Epidemiju koronavirusa prati 'infodemija'

FENA Bisera Džidić

ŽENEVA, 28. februara (FENA) - Još smo zabrinuti povećanim znacima transmisije koranavirusa izvan Kine i pozivamo sve zemlje da hitno investiraju u pripravnost za suočavanje s novim slučajevima i da učine prioritetom zaštitu zdravstvenih radnika, pojedinaca koji su u riziku od bolesti i da bolje komuniciraju o rizicima transmisije na njihove građane, izjavio je za Fenu glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Naglašava da WHO radi 24 sata dnevno s mrežom naučnika, kliničara, pratilaca širenja bolesti,  ekspertima u lancu snabdijevanja i partnerima iz javnog i privatnog sektora na koordinaciji reakcije na COVID-19, na raznim tehničkim poljima.

U kontekstu medijskog izvještavanja o koronavirusu, Jašarević kaže kako epidemiju bolesti COVID-19 i odgovore na nju prati masovna "infodemija" - preobilne informacije od kojih su neke istinite a neke ne - a što otežava ljudima da pronađu pouzdane izvore i smjernice kada se ukaže potreba za njima.

-WHO sarađuje s platformama društvenih mreža na limitiranju širenja dezinformacija- kaže Jašarević.

Ističe i da zdravstvene službe imaju dužnost da proaktivno osmisle i provedu procedure prevođenja kompleksnih zdravstvenih informacija u svakodnevni jezik i da ih prosljeđuju pacijentima i javnosti. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel