Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 10:58 |

Društvo novinara BiH - Javno optuživanje medija postao učestali vid pritiska

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao "neprijatelja" postao je, na žalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH podsjeća da je sinoć u obraćanju Narodnoj skupštini RS, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik na taj način okvalificirao portal Klix.ba, rekavši da se radi o
"neprijateljskom mediju za RS".

Društvo novinara BiH podsjeća da je Dodik svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa "Pravda za Davida".

- Ponovo upozoravamo da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije - stoji u saopćenju Društva novinara BiH.

Nosioci političke moći moraju biti svjesni težine izgovorenih riječi prema medijima, a Društvo novinara BiH će o ovom, kao i svim sličnim slučajevima, izvijestiti ne samo domaću javnost, nego i relevantne međunarodne organizacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Društvo novinara BiH čestitalo 75 godina prvog radio emitovanja Radio Sarajeva

Reakcije na dopis slovenske vlade VE-u o 'režimskim medijima'

Zupčević povodom Svjetskog dana TV: Najznačajniji i najutjecajniji mediji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo