Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 13:02 |

'Stazom bosanskih vitezova' u Blagaju se obilježava Dan neovisnosti BiH

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - "Stazom bosanskih vitezova" naziv je manifestacije kojom će u subotu, 29. veljače, u Blagaju biti obilježen Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dom kulture Blagaj organizator je manifestacije u okviru koje će građani, učenici mostarskih škola i konjanici-vitezovi prodefilirati blagajskim Starim gradom, dok je u središnjem dijelu svečanosti planiran teatarski sadržaj i predavanje prof. dr. Envera Imamovića.

- Okupljanje omladine i građana predviđeno je ispred šehidskog turbeta u Blagaju u 10 sati, odakle će se kolona kretati prema Starom gradu Blagaj. Nešto kasnije prema istom mjestu krenut će defile konjanika - izjavio je ravnatelj Doma kulture Blagaj Saudin Guja.

Središnji program manifestacije počet će intoniranjem himne i podizanjem zastave te kratkim umjetničkim performansom nakon čega slijedi sat povijesti Envera Imamovića, koji je svoj znanstveni rad posvetio istraživanju Blagaja.

- Ono zbog čega smo se na jedan drugačiji način odlučili obilježiti Dan neovisnosti BiH prvenstveno je zbog djece i omladine koja su u današnje vrijeme preko društvenih mreža izložena najezdi kojekakvih agresivnih tumačenja, i povijesti, i svega drugog. Dakle, pokušavamo ih privoliti da se na jedan drugačiji način upoznaju sa stvarima - kazao je Guja.

Partneri manifestacije "Stazom bosanskih vitezova" mostarske su osnovne i srednje škole, Muzej Hercegovine Mostar, Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru i KUD Blagaj.

Ravnatelj Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan kazao je kako je manifestacija planirana kroz tri segmenta, od kojih je prvi kontinuitet države.

- Uzeli smo područje Starog grada Blagaja, kao srednjovjekovni dio naše povijesti, jer smo čak i u dokumentima našli spominjanje Blagaja, i to na 1. ožujka 1423. godine - kazao je Krhan na konferenciji za novinare.

Identitet države, dodao je, drugi je segment manifestacije s obzirom da je područje Starog grada Blagaja bilo sjedište titularne bosanske vlastele stoljećima.

- Treći je segment budućnost BiH, jer je cilj da se veliki broj omladine, studenata i građana upozna s kulturno-povijesnim dijelom Blagaja kao jednim biserom naše kulturne baštine i da taj mlađi naraštaj dobije lekciju iz povijesti - kazao je Krhan.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane da im se pridruže u subotu i zajedno na Starom gradu Blagaj obilježe Dan neovisnosti BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel