Ekonomija     | 25.02.2020. 17:04 |

Mitrović razgovarao s ruskim ambasadorom o saradnji u oblasti saobraćaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o mogućnostima unapređenja saradnje dviju zemalja u oblastima drumskog i vazdušnog saobraćaja, kao i u oblasti komunikacija.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru ministar Mitrović upoznao je ambasadora Ivancova s dinamikom realizacije projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd, kao i izgradnje autoputa na koridoru VC, koji Banju Luku i Doboj treba da poveže sa Bijeljinom i Beogradom.

Ambasador Ivancov naglasio je da Ruska Federacija pruža punu podršku realizaciji tih projekata.

Ministar Mitrović i ambasador Ivancov zajednički su ocijenili da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd od velike važnosti za uspostavljanje snažnije regionalne povezanosti i privredne saradnje, kao i za stabilnost prilika u cijelom regionu.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima poboljšanja sadržaja Sporazuma o međunarodnom drumskom prijevozu, koji je između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije potpisan prije više od jedne decenije.

Dogovoreno je intenziviranje kontakata predstavnika dviju zemalja kako bi taj sporazum bio izmijenjen u pravcu boljeg protoka roba i kapitala, te razmjene usluga.

Ministar Mitrović upoznao je ambasadora Ivancova sa sadržajem inicijative Ministarstva komunikacija i transporta BiH u vezi sa proširenjem postojećeg Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između BiH i Ruske Federacije i otvaranjem novih aviolinija koje bi, osim Sarajeva, sa moskovskim aerodromom Šeremetjevo i sa gradom Sankt Peterburgom povezali gradove Banju Luku, Mostar i Tuzlu.

Zaključeno je da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji ove inicijative radi unapređenja postojeće privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom