Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 17:48 |

MVPBiH zbog koronavirusa građanima savjetuje da ne putuju u Italiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja koronavirusa u Evropi i svijetu.

Ministarstvo preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva.

Građani BiH koji se trenutno nalaze na teritoriji Italije, potrebno je da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u BiH prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim koronavirusom u Republici Italiji ima državljana BiH.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti https://www.ecdc.europa.eu/en.

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. januara 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao "vanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou".

Do sada su registrirane desetine hiljada oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je s najviše oboljelih od koronavirusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela vanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je viši od 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih aviolinija s Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo.

Za ove lokalitete su: suspendirane sve javne manifestacije, suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta),  suspenzija svih aktivnosti u firmama koje su u "zoni zaraze" i suspenzija svih sportskih aktivnosti.

U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i univerziteti u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka marta. Na svim većim aerodromima u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi s epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel