Svijet     | 24.02.2020. 10:39 |

WHO ne razmatra da proglasi pandemiju novog korona virusa

FENA Internet

ŽENEVA, 24. februara (FENA) – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne razmatra proglašenje pandemije, ali epidemija korona virusa COVID-19 ostaje vanredna situacija u međunarodnom javnom zdravstvu, saopćio je u ponedjeljak portparol WHO.

Strahovanja od pandemije korona virusa pojačana su u ponedjeljak uz nagli rast novih slučajeva prijavljenih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, iako je Kina ublažila ograničenja kretanja u nekoliko oblasti, uključujući i Peking, dok je broj novih slučajeva zaraze opao.

Agencija sa sjedištem u Ženevi proglasila je epidemiju svinjske gripe H1N1 u 2009. godini pandemijom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila blaga, izazivajući kritike nakon što su farmaceutske kompanije nakon te objave požurile sa razvojem novih vakcina i lijekova.

WHO je proglasio novi korona virus koji se pojavio u Wuhanu u Kini u decembru vanrednom situacijom u javnom zdravstvu koja je predmet međunarodne brige. Ta objava ima za cilj pomoći zemljama sa slabijim sistemima javnog zdravstva u odbrani od epidemije.

Otada se virus raširio, uz više od 77.000 potvrđenih slučajeva zaraze u Kini, među kojima i 2.445 smrtna slučaja, pokazuju posljednje brojke WHO. Južna Koreja, Japan i Italija suočavaju se također s epidemijom, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel