Ekonomija     | 17.02.2020. 13:34 |

Koronavirus drži Volkswagenove fabrike u Kini zatvorenim

FENA Internet

WOLFSBURG, 17. februara (FENA) - Volkswagen je za sedmicu dana odgodio početak proizvodnje u svim kineskim pogonima koje vodi u konzorciju s kineskim SAIC-om, navodeći probleme u lancu nabave te logističke probleme prouzrokovane izbijanjem koronavirusa.

Njemački proizvođač automobila očekuje nastavak proizvodnje 24. februara. Međutim, proizvodnja u nekim tvornicama koje VW vodi s kineskom FAW Grupacijom nastavljena je u ponedjeljak, a preostali pogoni trebali bi početi s radom u narednim danima.

- Radimo naporno na vraćanju našem uobičajenom rasporedu proizvodnje, dok se suočavamo s kašnjenjima zbog izazova u lancu snabdijevanja i logistici, kao i zbog ograničenih mogućnosti putovanja za radnike u proizvodnji - izjavio je za DW portparol VW-a u Kini Nikolas Thorke.

Konzorciji u kojim učestvuje VW u Kini isporučili su kupcima na kineskom kopnu i u Hong Kongu u 2018. godini 4,21 milion vozila, odnosno oko 40 posto ukupne globalne prodaje VW-a.

Njihov rivalski kineski konzorcij kompanije Mercedes-Benz - Peking Benz ponovo je pokrenuo proizvodnju luksuznih putničkih automobila prošlog ponedjeljka, otprilike sedmicu dana kasnije nego što je bilo predviđeno, javlja DW.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel