Svijet     | 15.02.2020. 10:51 |

SAD će evakuisati američke državljane s kruzera u Japanu

FENA Internet

TOKIO, 15. februara (FENA) - Sjedinjene Države saopćile su da će poslati avion u Japan da vrati američke putnike koji se nalaze na kruzeru Diamond Princess, gdje je došlo do zaraze najvećeg broja osoba izvan Kine novim koronavirusom COVID-19.

Američka ambasada u Tokiju poručila je putnicima da će avion stići u Japan u nedjelju navečer i da im preporučuju da se ukrcaju na avion "iz predostrožnosti" kako bi ih vratili u SAD na dalje praćenje.

Putnici će biti podvrgnuti daljnjoj karanteni od 14 dana po dolasku u Sjedinjene Države, javio je Reuters.

- Shvatamo da je ovo frustrirajuće i da je potrebno prilagođavanje, ali ove mjere su u skladu s politikom koju smo uveli da bismo ograničili potencijalno širenje bolesti. Ako odlučite da se ne vratite ovim čarter letom, nećete se moći vratiti u Sjedinjene Države na određeno vrijeme. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijet će konačnu odluku u vezi s tim - navodi se u preporuci Ambasade SAD-a u Tokiju.

Karantena kruzera trebala bi se okončati 19. februara.

Kruzer, čiji je vlasnik kompanija Carnival Corp, nalazi se u karanteni od dolaska u Yokohamu 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.

U to je vrijeme na brodu bilo oko 3.500 putnika i posade, od kojih je 218 bilo pozitivno na koronavirus i koji su hospitalizirani u japanskim bolnicama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel