Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 16:53 |

HNŽ: Nema raazloga za zabrinutost zbog gripe kod djece

FENA Saopćenje

 MOSTAR, 14. veljače (FENA) -Razloga za zabrinutost i paniku nema, s obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe (gripe B), kao i infektivne mononukleoze nije veći nego prethodnih godina, poručile su specijalistica školske medicine Doma zdravlja Mostar dr. med. Senada Vujica i dr. med. Leonora Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB "Dr. Safet Mujić" nakon razgovora u petak s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ Rašidom Hadžovićem. 

Sastanak je održan povodom povećanog broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B), koji je evidentran na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) od prošlog tjedna, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite sudionika nastavnog i odgojnog procesa, školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina, poručeno je sa sastanka.

Predstavnice zdravstvenih institucija su navele kako su uobičajeni simptomi gripe B: kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu.

Prema njihovim preporukama, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite sudionika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a pozivalo je direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u razdoblju sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama liječnika.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel