Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 16:27 |

Osmanović: Samo smjena Tegeltije može biti primjer rušiteljima ustavnog poretka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Stav Milana Tegeltije da će postupiti po nalogu stranaka iz entiteta RS, a ne po Ustavu BiH, predstavlja dovoljan razlog za njegovu hitnu smjenu, te pozivamo preostale članove VSTV-a da pokrenu proceduru po tom pitanju. Ukoliko oni to odbiju i nastave pokazivati lojalnost Tegeltiji, u rješavanje problema se moraju uključiti institucije međunarodne zajednice, izjavio je šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako ističe, jučerašnji sastanak u Banjoj Luci je bio isključivo stranački sastanak, i činjenica da nosilac jedne od najviših funkcija u pravosuđu izjavljuje da je privržen dijelu političkih stranaka – predstavlja skandal prvog reda.

-Tegeltijina izjava da «čeka zvaničnu odluku institucija RS» o blokiranju rada državnih institucija, pokazuje još jednom da je na čelu pravosudnog sistema osoba  koje ne poznaje, ne poštuje i ne provodi  Ustav i zakone. Da je Tegeltija čovjek od zakona, znao bi da ne postoji nijedan član Ustava i zakona po kojem bi neko imao ovlast da odlučuje da blokira rad državnih institucija. Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine niko nema slobodu, niti pravo da obavezuje predstavnike u institucijama da kolektivno sprečavaju donošenje odluka i samim tim rad institucija. Štaviše, pokušaj kreiranja «koordinacije predstavnika RS u institucijama» je zapravo pokušaj kreiranja parainstitucija i direktno podrivanje ustavnog poretka - navodi Osmanović.

S obzirom da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da najviši funkcioneri pravosudnih institucija, ne poštuju Ustav i zakon, jedini način da se spriječi dalje usložnjavanje ove situacije, dodaje Osmanović, jeste hitna i odlučna intervencija institucija međunarodne zajednice, na temelju mandata za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Smjena Milana Tegeltije zbog rušenja vladavine prava, kroz stavljanje zaključaka stranačkog sastanka iznad Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, može biti jedini dovoljno znakovit primjer svima koji odluče krenuti takvim putem, dok  izostanak odlučne reakcije takve vrste može samo ohrabriti nastavak ugrožavanja ustavnog poretka - navodi u svojoj reakciji Adil Osmanović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana