Svijet     | 13.02.2020. 10:14 |

Von der Leyen svjedoči u istrazi parlamentarne komisije u Njemačkoj

FENA Internet

BERLIN, 13. februara (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svjedočit će u četvrtak pred njemačkom parlamentarnom komisijom koja istražuje da li je bilo zloupotreba u korištenju vanjskih eksperata u vrijeme dok je bila ministrica odbrane.

Von der Leyen bila je njemačka ministrica odbrane od kraja 2013. do njenog neočekivanog imenovanja u julu prošle godine za čelnicu izvršnog tijela EU, Evropske komisije. Njen mandat ministrice odbrane izazvao je pomiješane reakcije, a parlamentarna komisija pokušava odgovoriti na pitanja da li su poštovane primjerene procedure u imenovanju skupo plaćenih stranih eksperata u njenom ministarstvu.  

Opozicioni poslanici također su postavili pitanja o brisanju podataka s dva mobitela koje je koristila Von der Leyen – jednog koji je bio zamijenjen u januaru 2019. i drugog koji je koristila nakon toga. Von der Leyen je izjavila da je vratila mobitele ministarstvu i da nije upoznata s time da su podaci s njih izbrisani.

Pojavljivanjem Von der Leyen trebala bi se zaključiti istraga nakon otprilike godinu dana, tokom koje je komisija saslušala tridesetak svjedoka, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Njemačkoj počelo suđenje pripadnicima grupe Reichsburger

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel