Kultura     | 12.02.2020. 20:04 |

Renata Naletilić u Mostaru predstavila zbirku pjesama 'U gradu narcisa'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. veljače (FENA) - Predstavljanje zbirke pjesama "U gradu narcisa", autorice Renate Naletilić upriličeno je u srijedu navečer u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

 Knjiga ukazuje na narcisoidnost - opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji. Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

 - Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju - kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti.

  Napomenula je kako je ovo njezina prva knjiga koja ima oko 60 pjesama te kako će svjetlo dana uskoro ugledati i njezin nastavak.

 - U ovoj prvoj zbirci sam ukazala na problem narcisoidnosti, odnosno otvorila ovu temu, a u drugoj ću nadam se pomoći ljudima u rješenju ovog problema - poručila je Naletilić.

 O zbirci je govorio i književnik Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena.

 - Riječ je o pripadnici inicijative u poeziji što pokazuje i svjedoči svojim stihom, ali mislim da pokriva i onu društvenu okosnicu koja joj je možda bila osnovica i koju je stavila u svoje retke - kazao je Lučić.

 Predstavljanje knjige organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar.

 Njegov predsjednik Marko Romić kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, orginalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

- Autorica znatno odstupa od uobičajenih klišea i na jedan vrlo poseban, a nama razumljiv način govori o problemima s kojima se susreće žene u ulozi majke ili sestre ili supruge - kazao je Romić. 

 Inače, Renata Naletilić - Ćavar rođena je 1971. godine u Knešpolju. Udana je, ima dva sina i živi u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg. Zbirka pjesama "U gradu narcisa" njezin je literarni prvijenac.

 Voditeljica večerašnjeg predstavljanja bila je Stanka Zovko, a u programu su sudjelovali i Mila Galić, Lucija Barać i mladi širokobriješki recitatori. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel