Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 16:00 |

Implementacija Zakona o pravima demobilisanih boraca teče po planu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom predsjedava ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević danas je na sastanku utvrdila da implementacija Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica teče po planu i bez problema.

Također, zaključeno je da je potrebno da se aktivnije uključe drugi nivoi i institucije putem kojih se ostvaruju prava iz Zakona.

S tim u vezi Radna grupa je uputila poziv svim nivoima vlasti da poštuju zakonske odredbe i ugrade ih u svoje propise i podzakonske akte kako bi braniocima omogućili njihovo ostvarivanje te na taj način doprinesu poštovanju digniteta boračke kategorije.

U narednom periodu bit će pripremljene i izmjene i dopune ovog Zakona, što je također bio jedan od zaključaka prilikom usvajanja. Kroz izmjene popravit će se određeni segmenti Zakona za koje se u prvoj godini primjene ustanovi da su nedostaci, i za koje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva koja će izlaziti iz okvira planiranih 50 miliona KM, koliko je Vlada FBIH obezbijedila za ove namjene.

Govoreći o dopuni već ranije objavljenog Jedinstvenog registra boraca ministar je izvijestio prisutne da su u toku posljednje provjere i da će isti biti dopunjen u skladu sa zakonski definiranim rokom, te da će ti podaci biti dostupni javno putem web stranice Ministarstva, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pozder: Novim zakonskim rješenjima omogućavamo sankcionisanje nepropisnog odlaganja otpada

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel