Kultura     | 11.02.2020. 19:05 |

U galeriji Preporod otvorena izložba slika Selvera Kadrovića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Izložba "Fermen" Selvera Kadrovića, organizirana u okviru Festivala Sarajevska zima, otvorena je večeras u sarajevskoj galeriji "Preporod". Izložbu su otvorili voditeljica galerije Mirsada Baljić i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

Kadrović, govoreći o nazivu izložbe, istakao je da je fermen dio bošnjačke gradske nošnje, jedna vrsta prsluka koji se ne zakopčava, protkan zlatnim vezom, i označavao je status pojedinca u društvu.

Autor također ističe da je osim bošnjačke nošnje na njegovim slikama prisutna i stara bošnjačka arhitektura Sandžaka.

- Ciklus slika “Fermen" nastajao je posljednjih nekoliko godina. Prva izložba "Fermena" bila je u Rožajama i imala je svoju posebnost i simboliku. Simboliku zato što gradski trg nosi naziv mog pradjeda, Mula Jakupa ef. Kardovića, koji je dominanta figura na slikama ove izložbe. Druga izložba bila je u Kulturno informativnom centru  "Budo Tomović" u Podgorici. Također je imala svoju posebnost i simboliku, jer je, možda po prvi put, glavnu riječ na otvaranju imalo jedno svešteno lice - izložbu je otvorio Rejhan ef. Hot - kazao je Kadrović.

Dodao je da je ovo treće predstavljanje u Sarajevu, te da i ono ima svoju simboliku, jer je ovaj grad uvijek važio za vrelo kulture na Balkanu.

Selver Kadrović rođen je 1990. godine u Rožajama, Crna Gora. Diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Fakulteta umjetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba 'Daljine' Mirsade Baljić

Festival 'Sarajevska zima' - U pozorištu mladih izvedena predstava Posljednji han' El Yamam teatra

U Galeriji Preporod naredne sedmice izložba dva crnogorska umjetnika

Promo

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca