Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 16:44 |

Slobo Marić osuđen na kaznu zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. veljače (FENA) - Županijski sud u Mostaru je 5. veljače donio osuđujuću nepravomoćnu presudu kojom je oglasio krivim optuženog Slobu Marića, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od jedne i pol godine.

U  kaznu zatvora uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru počev od  18. studenog 2019. godine, pa do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Po optužnici Županijskoga tužiteljstva, Mariću se stavljalo na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, vršeći dužnost vođe smjene stražara u logoru ABiH, u IV Osnovnoj školi u Mostaru, gdje je bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a, od 30. lipnja 1993. godine do 10. srpnja 1993. godine, u više navrata prozivao i izvodio na hodnik ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga njemu poznati stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, usljed čega je ovaj trpio jake fizičke i duševne bolove.

Time je, kako se navodi u optužnici, postupao suprotno odredbi Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, koje zabranjuju da se prema ratnim zarobljenicima vrši nečovječno postupanje

Nepravomoćno osuđeni Slobo Marić više je od dvadeset godina bio u SAD-u, sve do trenutka dok ga tamošnje vlasti nisu protjerale, nakon čega je pritvoren, te mu se sudilo pred Županijskim sudom u Mostaru, navodi se u priopćenju.  

 

 

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel