Svijet     | 11.02.2020. 10:05 |

Proizvodnja svakodnevnih medicinskih potrepština u Kini se stabilno oporavlja

FENA Internet

PEKING, 11. februara (FENA) - Proizvodnja medicinskih i svakodnevnih potrepština, kao što su zaštitne maske i  odijela, u Kini se stabilno oporavlja i predstavlja podršku prevenciji i kontroli novog izbijanja koronavirusa, izjavio je jedan zvaničnik u utorak.

- Više od 76 posto proizvodnih kapaciteta maski u 22 kineske provincije pokrenuto je do ponedjeljka - rekao je na konferenciji za novinare Cong Liang, generalni sekretar Državne komisije za razvoj i reforme i glavni ekonomski planer u Kini.

- U međuvremenu je pokrenuto i 77 posto proizvodnje zaštitnih odijela - naveo je Cong.

Kina je najveći svjetski proizvođač maski s proizvodnjom od 20 miliona maski dnevno u "normalnim" vremenima.

Preduzeća koja pružaju bitnu materijalnu podršku i usluge naporima za kontrolu epidemijie - sanitetski materijal, energija, logistika i transport,  nastavila su proizvodnju dok se cijela nacija, osim teško pogođene provincije Hubei, ove sedmice postepeno vraća na posao.

- Oko 94,6 posto glavnih kapacieta za proizvodnju i preradu žita u zemlji je nastavilo s proizvodnjom, kao i 57,8 posto rudnika uglja - rekao je Cong, dodajući da je opskrba prirodnim plinom, električnom energijom i tečnim gorivom zadovoljavajuća.

Cong je također napomenuo da pitanja poput nedostatka radnih i zaštitnih materijala, ograničenje lokalne proizvodnje, te finansijski stres i dalje ometaju nastavak proizvodnje i obavezao se da će raditi sa drugim vladinim institucijama na tim problemima i poticati normalizaciju proizvodnje, javlja Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu