Svijet     | 06.02.2020. 18:17 |

Sánchez i Torra dogovorili vremenski rok za nove razgovore

FENA Internet

BARCELONA, 6. februara (FENA) - Predstavnici španske vlade i čelnici katalonske regije započet će sa zvaničnim razgovorima u ovom mjesecu, u nastojanju da okončaju jednu od najvećih političkih kriza od španskog povratka na demokratiju u kasnim 1970-im godinama, saopćio je u četvrtak premijer Pedro Sánchez.

Sánchez  je objavio vremenski rok razgovora nakon sastanka sa separatističkim predsjednikom Katalonije Quimom Torrom u Barceloni. Kako se i očekivalo, na sastanku nisu ostvareni veći pomaci oko spornog pitanja katalonske nezavisnosti.

-  Predložio sam da trebamo ponovo pokrenuti proces. Ponovo pokrenuti dijalog od tačke na kojoj se naši putevi razilaze, cijenim ton i spremnost predsjednika Torre. Ovo je bio razgovor dvojice sagovornika koji su iskazali međusobno uvažavanje – izjavio je Sánchez novinarima.      

Torra je kasnije kazao da je insistirao tokom sastanka da Sánchez treba dopustiti zakonski referendum o tome treba li se bogata sjeveroistočna regija odvojiti od ostatka Španije.

Sánchezova vlada u više je navrata tvrdila da referendum ne dolazi u obzir jer bi prekršio španski ustav. Sánchez je pokušao da usmjeri raspravu prema društvenim temama, finansiranju španskih regija i posljedicama nedavne oluje na istoku zemlje.

- Španska vlada nije promijenila poziciju po pitanju katalonskog samoodređenja. Ukoliko ovo označava početak nove ere, vidjet ćemo šta će se desiti. Mi još ne znamo šta će španska vlada predložiti – kazao je kasnije Torra.

Prošlog je mjeseca Sánchez pristao da otvori razgovore između njegove i katalonske vlade u okviru sporazuma o pridobijanju podrške nekih separatističkih poslanika u španskom parlamentu koja mu je bila potrebna da formira vladu. Današnji sastanak s Torrom ne smatra se dijelom tih pregovora, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sanchez ostaje na poziciji španskog premijera

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel