Regija     | 05.02.2020. 13:40 |

Više od 66 posto Crnogoraca podržava članstvo u EU

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 5. veljače (FENA) - Istraživanje javnog mnijenja iz prosinca 2019. godine pokazuje da građani Crne Gore vjeruju u Europsku uniju, u proces pristupanja, reforme i koristi koje im članstvo donosi.

 Prezentacija istraživanja javnog mnjenja "Stavovi građana o europskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU" pokazala je da 66.1 posto građana ima pozitivan stav prema EU, dok 66.4 posto podržava pristupanje Crne Gore u EU.

 Rezultati istraživanja pokazuju da bi 82.5 posto građana izašlo na referendum, i da bi, od ukupnog broja onih koji bi glasovali, njih 75.4 posto glasovalo za pristupanje EU.

 Svaki drugi anketirani građanin smatra da se Crna Gora treba oslanjati na EU u vanjskoj politici, a gotovo polovica smatra da je EU najveći donator u Crnoj Gori i njzin ekonomski partner. 

 Prema njihovom mišljenju EU bi trebalo da pruži pomoć Crnoj Gori u oblasti zdravstva, a gotovo svaki treći ispitanik je kazao da su mu asocijacije na EU bolja svjetlija budućnost i poboljšanje života.

 Prema mišljenu polovice ispitanika Crna Gora će se priključiti EU do 2025. godine.

 Glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao je da ga raduje da je i ovo istraživanje potvrdilo da građani Crne Gore vjeruju u Europski uniju, u proces pristupanja, kao i reforme koje se provode i koristi koje će članstvo donijeti.

 "Stabilna podrška javnosti članstvu Crne Gore u EU daje legitimitet aktivnostima koje Vlada provodi, ali i ohrabruje sve partnere koji dijele taj cilj da nastave da doprinose približavanju Crne Gore Uniji", kazao je Drljević.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel