Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 16:35 |

U HNŽ-u nema osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom

FENA Denis Leko

MOSTAR, 4. veljače (FENA) - Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ne postoji niti jedna osoba za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, kazao je u izjavi za novinare glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

- Ključno i bitno kazati je da u ovom trenutku na područje naše županiji nema osoba oboljelih od tog virusa i nemamo niti jedan slučaj koji na to ukazuje. Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a i sve ostale institucije koje trebaju nešto raditi po ovom pitanju uključene su i svakodnevno ćemo komunicirati s javnošću i ponuditi odgovore na sva eventualna pitanja - kazao je Pavlović.

Što se tiče kineskog radnika u Čapljini o kojem su mediji pisali proteklih dana, Pavlović je naveo kako je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić potvrdio da je to zdrav čovjek.

- Doktor Avdić osobno se išao uvjeriti u zdravstveno stanje tog radnika. Navedeni radnik išao je u Kinu proslaviti Novu godinu i vratio se ovamo, trenutno je već pet dana pod nadzorom i trebao bi biti još najmanje toliko. Ta izoliranost, odnosno karantena organizirana je i provodi se na vrlo profesionalan način i po najvišim standardima i to je samo mjera predostrožnosti budući da je navedeni čovjek došao s prostora na kojemu ima jako puno oboljelih - istaknuo je.

Što će se dogoditi ako netko ulazi u Bosnu i Hercegovinu iz Kine ili neke druge zemlje, pitanje je za Vijeće ministara BiH, dodao je Pavlović.

- Ono što mi u ovom trenutku činimo i možemo učiniti je da nad svim onim ljudima za koje znamo da su preko graničnog prijelaza koji je vezan za našu županiju došli iz navedenih područja na prostor HNŽ-a, vršimo preventivni nadzor, provjeravamo zdravstveno stanje osoba koje se onda sukladno onome što kaže struka izoliraju ili stave u karantenu kako bi se moglo detaljno utvrditi njihovo zdravstveno stanje - kazao je.

Pavlović je obavijesti novinare da je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ Goran Opsenica donio rješenje o imenovanju Kriznog stožera zaduženog za poduzimanje mjera zaštite pučanstva od novog koronavirusa.

Krizni stožer kojega čine predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Zavoda za javno zdravstvo, Sveučilišne i Kantonalne bolnice Mostar i Županijskog stožera civilne zaštite, provodit će epidemiološka ispitivanja i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti s ciljem sprječavanja i suzbijanja koronavirusa na području HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel