Kultura     | 30.01.2020. 14:53 |

Izložba u Muzeju Jevreja posvećena 75. godišnjici oslobođenja Aušvica

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Najozloglašeniji logor u Drugom svetskom ratu Aušvic oslobođen je prije 75 godina. Do trenutka u kojem su na njegovo tlo stupile sovjetske trupe 27. januara 1945, u Aušvicu je ubijen 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja. Tim povodom danas je u Muzeju Jevreja u Sarajevu otvorena izložba "75 godina od oslobođenja Aušvica" autora Elija Taubera.

Tauber je, podsjetivši na godišnjicu oslobađanja zloglasnog logora, naveo da je Aušvic ostao zapisan i u analima Bosne i Hercegovine jer su tamo stradali i njeni građani i to ne samo Jevreji nego i pripadnici svih naroda i religija iz BiH.

Izložba je, kako je naveo, nastala kao rezultat njegovog istraživanja u Arhivu Aušvica, a  odnosi se na stanovnike iz BiH koji su tamo stradali.

- Izložba je i dio inicijative Ministarstva civilnih poslova gdje sam postavljen za koordinatora isped BiH za novu postavku u paviljonu 17 u Aušvicu - kazao je Tauber.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci ističe da izložba prikazuje tek mali dio sudbina Jevreja iz BiH stradalih za vrijeme holokausta.

- Svi govorimo da je istorija učiteljica života, a očito je da smo mi loši đaci jer nam se genocid ponavljao i nakon holokausta - u Kambodži, Ruandi te na žalost i u Bosni i Hercegovini. To je ono što treba stalno govoriti i spominjati jer da smo više govorili možda nam se ne bi ni Srebrenica desila. Nikad nije kasno da se nauči, podsjeti i drži na umu da drugi i drugačiji nije naš neprijatelj. Da nije neko koga treba likvidirati - podvukao je Finci.

Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Obilježava se 27. januara, na dan kada su 1945. godine snage Crvene armije oslobodile Aušvic.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel