Stranačke aktivnosti     | 29.01.2020. 16:10 |

Saopćenje za javnost SDBiH

FENA Saopćenje

Usvojen nacrt Zakona o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti

Na 10. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen Nacrt zakona o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti, kojeg je predložila zastupnica prof.dr. Meliha Bijedić (SDBiH). Zakon će u daljoj proceduri biti upućen nadležnim ministarstvima na svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom u roku od najviše 60 dana održat će se javna rasprava.

Posljedica nepostojanja propisa rezultira nemogućnošću kontrole usluga koje se pružaju na tržištu, posebno u ustanovama koje se brinu o osobama sa invaliditetom. Upravo iz tih razloga važan je i ovaj Zakon. To je značajna oblast, posebno za najranjiviju kategoriju – djecu, ali i za sve osobe sa invaliditetom, a nije uređena.

Predloženim Zakonom uredili bi se poslovi specijalnog edukatora i rehabilitatora, logopeda i audiologa i socijalnih pedagoga, uvjeti za obavljanje ovih djelatnosti, dužnosti, stručni nadzor nad radom stručnjaka iz navedenih područja. Ovim zakonom, bilo bi jasno definisano ko može i ko treba da radi sa osobama sa invaliditetom, kako radi, da li prati nove pristupe u radu sa djecom s posebnim potrebama, osobama sa invaliditetom, govorno-jezičkim poteškoćama i socijalno isključenim osobama.

Bilo bi osigurano poštivanje Evropskih konvencija kojih je naša zemlja potpisnik, a prije svega, osobama sa invaliditetom bilo bi osigurano jedno od osnovnih prava – pravo na adekvatnu zaštitu.

Profesorica Bijedić je prilikom elaboracije Zakona podsjetila zastupnike u Parlamentu FBiH da su u decembru jednoglasno usvojili 18 Zaključaka za poboljšanje uslova u Pazariću i drugim institucijama sličnog karaktera.

Pozvala je sve institucije, ministarstva, tijela i pojedince označene kao nosioce realizacije ovih zaključaka da užurbano rade na završetku aktivnosti implementacije zaključaka sa tematske sjednice kako bismo osigurali poboljšanje stanja u institucijama koje brinu o osobama sa invaliditetom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

Saopćenje za javnost Socijdemokrata BiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel