Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 12:46 |

Obilježena 26. godišnjica stradanja talijanskih novinara u Mostaru (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 28. januara (FENA) - U povodu 26. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI Marca Luchetta, Daria D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. januara 1994. godine u Mostaru u eksploziji granate, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Misije OSCE-a u BiH, Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca" te štićenici Dječijeg doma Mostar.

Govoreći o tom tragičnom događaju, ambasador Minasi podsjetio je kako su stradali novinari došli u Mostar za vrijeme rata kako bi pokazali svijetu šta se dešava u Mostaru, posebno djeci Mostara.

- Obilježavamo godišnjicu smrti naših talijanskih novinara, ali također želimo odati počast svim nevinim žrtvama rata. Čovječanstvo je prva žrtva rata i ove godine kada je 25. godišnjica genocida u Srebrenici i Daytonskog sporazuma moramo odati počast svim nevinim žrtvama bez obzira na "njihove strane" - kazao je Minasi.

Ocijenio je i kako je u svemu najvažnije djelovati na zaštiti mira.

- Želimo biti zaštitnici mira u društvu i da djelujemo zajedno u zaštiti mira na putu u Evropsku uniju - poručio je Minasi.

Predsjednica Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca“ iz Mostara Sadeta Sefić istakla je kako od 2007. godine mjesto pogibije talijanskih novinara posjećuju brojni studenti i srednjoškolci iz cijele Italije.

- Ovo mjesto je do sada posjetilo više hiljada djece i omladine. Oni su danas zreli ljudi i sada dolaze sa svojim porodicama – kazala je Sefić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici iz kulturnog, javnog i političkog života Mostara, kao i brojni građani.

Novinara RAI-ja poginuli su 28. siječnja 1994. ispred zgrade u Ulici braće Fejića u eksploziji granate koja je ispaljena iz zapadnog dijela grada.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3946

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_DLzis-8WGUwdZiT4bVP9izD6lS8Gu86

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel