Svijet     | 24.01.2020. 08:53 |

Tri američka vatrogasca poginula u padu aviona u požarnom području Australije

FENA Internet

MELBOURNE/SYDNEY, 24. januara (FENA) - Tri američka vatrogasca, kapetan Ian McBeth (45), prvi oficir Paul Clyde Hudson (43) i inženjer Rick A DeMorgan Jr (44), poginuli su u petak u Novom Južnom Walesu u Australiji u padu aviona kojim su učestvovali u gašenju požara.

Uzrok pada C-130 Hercules još  nije poznat, a premijer Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazao je da je u pitanju "nevjerovatan gubitak", dok je australski premijer Scott Morrison izrazio duboko žaljenje zbog ove tragedije te saučešće porodicama poginulih.

Službenici su izgubili kontakt s avionom u vlasništvu kanadske vatrogasne kompanije Coulson Aviation malo prije 13.30 sati po lokalnom vremenu.

Avion se srušio u požarnom području u Snježnim planinama, južno od Canberre, javila je regionalna vatrogasna služba NSW-a, a djelovao je na gašenju požara po uobičajenoj proceduri te u ovoj fazi nema podataka šta je uzrokovalo nesreću.

Državna vlada naredila je da se u petak zastave spuste na pola koplja u čast trojici poginulih vatrogasaca, dok su ostali sjevernoamerički vatrogasci u Australiji minutom šutnje odali počast poginulima.

U drugoj požarima pogođenoj državi Victoria, Državna vatrogasna uprava (CFA) zahvalila je američkim vatrogascima koji su tek stigli da im pomognu u gašenju požara, javlja BBC.

Australija se od septembra bori protiv požara u kojima je do sada poginulo najmanje 33 ljudi. Više od 70 požara i dalje bjesni samo u državi Novi Južni Wales. Prema očekivanjima požari na jugu Australije mogli bi dostići vrhunac u februaru, a borba s požarima mogla bi potrajati do aprila.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel