Svijet     | 23.01.2020. 15:18 |

SAD uvodi vizna ograničenja za trudnice

FENA Internet

WASHINGTON, 23. januara (FENA) - Trumpova administracija uvodi nova vizna ograničenja s ciljem smanjenja "porođajnog turizma", jer trudnice putuju u Sjedinjene Države kako bi rodile i kako bi njihova djeca mogla imati američko državljanstvo.

Podnosioci zahtjeva za vize za koje konzularni službenici budu smatrali da prvenstveno dolaze u SAD radi poroda od sada će biti tretirane kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko liječenje, prema uputama State Departmenta poslanim u srijedu.

Podnosioci zahtjeva će morati dokazati da dolaze na medicinsko liječenje i da imaju novca da plate liječenje, prenosi Associated Press.

State Department je saopćio da nova pravila stupaju na snagu od petka, 23. januara.

Praksa putovanja u SAD radi poroda u osnovi je zakonita, mada postoje sporadični slučajevi gdje je policija privodila operatere agencija za 'porođajni turizam' zbog viznih prevara ili utaje poreza.

Žene su često iskrene u svojim namjerama prilikom apliciranja za vize, pa čak i pokazuju potpisane ugovore s liječnicima i bolnicama u kojima se žele poroditi.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa ograničava sve oblike imigracije, ali Trump se posebno posvetio problemu državljanstva po rođenju. Svaka osoba koja je rođena u SAD-u se smatra državljaninom.

Republikanski predsjednik se suprotstavio toj praksi i zaprijetio da će je ukinuti, ali stručnjaci i članovi njegove administracije rekli su da to nije tako jednostavno.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel