Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 12:04 |

Ministrica Sofić: Nova pomagala za slijepe osobe u Kantonu Sarajevo

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. januara (FENA) – Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić danas je sa direktorom Udruženja slijepih KS Fikretom Zukom razgovarala o mogućnosti da se određena pomagala sa slijepe uvrste novu uredbu o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica KS na funkcionalna medicinska sredstva.

Novom uredbom trebala bi se proširiti lista tiflotehničkih medicinskih sredstava, kao što su Brajeva pisaća mašina, reproduktor i snimač zvučnih knjiga u daisy formatu za slijepe osobe, računar sa govornim programom za slijepe.

- Do sada nam je bilo neprihvatljivo da slijepe osobe ne mogu dobiti Brajevu pisaću mašinu i čini se da će se to u budućnosti riješiti. Tu su i druga pomagala koja su nama vrlo važna i nadam se da ćemo naše dugogodišnje probleme riješiti kroz ovu uredbu - rekao je Zuko.

U važećoj uredbi slijepe osobe imaju pravo da putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostvare pravo na sljedeća sredstva: dugi bijeli štap, ručni/džepni sat za slijepe (govorni ili Brajev), govorni softver za slijepa lica - čitač ekrana sa govornom jedinicom, zaštitne naočale za slijepa lica, toplomjer za slijepa lica.

Udruženje slijepih KS osnovano je 1948. godine i od tada nikada nije prekidalo rad. U Kantonu Sarajevo ima oko 400 slijepih osoba, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'