Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 10:02 |

MUPRS - Varao na internetu nudeći 'frilens' posredovanje pri zapošljavanju

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22. januara (FENA) – Policija RS-a uhapsila je muškarca inicijala N.S. iz Istočnog Sarajeva zbog sumnje da je varao ljude na internetu nudeći „frilens“ posredovanje pri zapošljavanju.

Nezvanično uhapšen je Nemanja Stojanović.

Slobode su ga lišili policijski službenici Odjeljenja MUPRS-a za visokotehnološki kriminalitet, a Stojanović se osim za prevaru tereti i za neovlaštenu upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

Sumnjiči se da je spomenuta krivična djela vršio na taj način da se registrovao na sajtove kao što su „freelancer.com“ i „upwork.com“ (na kojima se nude i traže frilensing poslovi), te se predstavljao kao zaposlenik dvije banke iz Banje Luke.

Osumnjičen je da je putem ''Pay Pala'' i  ''Western uniona'' naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

Po do sada prikupljenim informacijama, na svoje ime je primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta.

Također, pravio je lažne naloge na društvenoj mreži “Facebook” na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac uime obavljanja izmišljenih poslova.

U okviru ove istrage izvršen je pretres kuće koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U cilju dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, iz policije mole građane koji su imali kontakt sa ovom osobom posredstvom interneta i bili prevareni, da to prijave posredstvom e-maila Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na vtk@mup.vladars.net .

Upozoravaju građane da svoje lične podatke ne daju nepoznatim osobama na internetu, da na osnovu neprovjerenih informacija ne vrše uplate na zahtjev takvih osoba, kao i da takve situacije odmah prijave u najbližu policijsku stanicu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP upozorava na zlonamjernu elektroničku poštu

U prometnoj nesreći u Konjicu ozlijeđeni policajci

Muškarac u Zagrebu hodao gol i razbijao aute sjekirom, policija u kući pronašla tijelo žene

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru