Svijet     | 18.01.2020. 14:09 |

Smijenjen sjeverokorejski ministar vanjskih poslova

FENA Internet

SEUL, 18. januara (FENA) - Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je smijenjen, javio je u subotu kanal vijesti NK sa sjedištem u Seulu.

Rijev nasljednik nije naveden, ali bi Pyongyang trebao objaviti njegovo ime narednog čevrtka, navodi se u izvještaju koji se poziva na neimenovane izvore.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, nadležno za odnose sa Sjevernom Korejom, saopćilo je da bi se svaka promjena Rijevog statusa trebala uzeti s oprezom.

Rođen u 1956. godini, Ri je sin Ri Myong Jea, bivšeg zamjenika Organizacije odjela za rukovođenje, tajnovitog tijela unutar vladajuće Radničke partije koje nadzire izbor i imenovanja na upravljačke pozicije u državi, sudeći po južnokorejskom ministarstvu ujedinjenja.

Njegov otac također je bio urednik Korejske centralne novinske agencije (KCNA), državnog medija koji objavljuje propagandne izjave iz Pyongyanga.

S tečnim znanjem engleskog jezika koji je studirao na uglednom Univerzitetu za strane jezike u Pyongyangu, Ri je godinama držan na najvišim pozicijama za odnose sa Zapadom.

On je od 2003 do 2007. bio sjevernokorejski ambasador u Londonu i obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, predstavljajući Sjevernu Koreju na šestostranim razgovorima o nuklearnom programu Sjevera, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel