Ekonomija     | 15.01.2020. 09:52 |

Bh. i planinari regije i ovog januara na Memorijalnom pohodu na Hajlu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Planinari iz Bosne i Hercegovine pridružili su se i ove godine sudionicima Memorijalnog pohoda na Hajlu u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku.

Ove godine sudjelovalo je oko 250 ljubitelja prirode iz država regije. Po tradiciji, planinari vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov, u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v. . Odatle pješice stižu u planinarski dom Grope na (1.900 m.n.v.), a s te lokacije penje se vrh Hajle (2.403 m.n.v.).

Sudionike pohoda pratili su solidni vremenski uvjeti za ovo doba godine, a do vrha su stigli bez većih problema. Uživali su u planinarenju, bez obzira što je bilo i naporno zbog visine snijega. Na putu do vrha bilo je dosta zahtjevno, trebalo je prtiti snijeg. Sav taj trud nagrađen je lijepim pogledom s vrha, potom i druženjem u planinarskom domu Grope.

Organizator 23. pohoda je Planinarski i ski klub Hajla iz Rožaja, a sudionici su bili smješteni u planinarskom domu Grope i u katunskom selu Bandžov. Među sudionicima pohoda godinama je i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači.

Memorijalni pohod "Safet Mavrić-Ćako" održava se u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara, koji je smrtno stradao na Hajli januara 1997. godine. Planinari Rožaja i Novog Pazara od tada se tako prisjećaju prijatelja, sportiste, zaljubljenika u tu planinu i velikog čovjeka, a godinama im se u tome pridružuje i sve više planinara iz država regije i šireg područja.

Memorijalni pohod na Hajlu (pripada lancu Prokletija) spada među najmasovnije zimske uspone u regiji. Doprinosi i promociji te planine, koja ima potencijale za planinski turizam.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel