Stranačke aktivnosti     | 09.01.2020. 14:06 |

Grubeša: Jačanje vladavine prava dugoročni je prioritet za europski razvoj BiH

FENA Saopćenje

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Grubeša: Jačanje vladavine prava dugoročni je prioritet za europski razvoj BiH

Ministarstvo pravde BiH, na čijem sam čelu bio u proteklom mandatu i ponovo imenovan na istu funkciju zalagat će se i dalje za jačanje vladavine prava u BiH, donošenje niza novih zakona, strategija, projekata, ekspertne analize bh. zakonodavstava i zakonodavstva zemalja EU. BiH je pravna država, država u kojoj kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države, kao jednog od temeljnih uvjeta pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u, ustvrdio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Jedan od većih projekata koji privodimo kraju je otvaranje i stavljanje u funkciju Zatvora na državnoj razini, koji je nakon 13 godina u mome proteklom mandatu sagrađen i stvorene su pretpostavke da bude u funkciji. Izvjesno je da će profunkcionirati na proljeće ove godine.

Mišljenja sam, da svi imenovani ministri u novom sastavu Vijeća ministara BiH imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stupanj političke težine i odgovornosti, pa stoga ne očekujem i ne vjerujem da će biti opstrukcija u radu s kojima sam se dijelom susretao u prethodnom mandatu, već naprotiv, da ćemo imati korektnu i uspješnu suradnju, naglasio je ministar pravde BiH.

Intenzivirat ćemo rad i neophodne aktivnosti na njima, kao i na novim planiranim projektima, pa ukoliko kolege ministri prepoznaju strateški značaj istih u ispunjavanju neophodnih uvjeta po europskim standardima i dobijem njihovu potrebnu potporu, vjerujem da dobri rezultati neće izostati.

Ministarstvo pravde BiH ima dugoročne strateške ciljeve koje nije moguće završiti u jednom danu. Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstantan i trajan proces, ocijenio je ministar Grubeša.

Reforma pravosuđa je bila i ostaje moj prioritet, pa ću u narednom razdoblju dati sve od sebe da ponovo pokrenemo ovo pitanje i da u što skorije vrijeme iznađemo rješenje s kojim ćemo izaći pred Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kada govorimo o Zakonu o VSTV-u, formirana je Radna skupina sastavljena od stručnjaka sa svih razina koja će analizirati postojeće rješenje, uzeti u obzir procjenu Stručne komisije te druge odgovarajuće pokazatelje i temeljem toga napraviti održiv nacrt zakona koji će u organizaciju VSTV-a unijeti točno nužne promjene, ističe ministar pravde BiH.

Kada govorimo o važnosti pravosuđa za europski razvoj BiH dugoročni prioritet je i dalje jačati i održavati nezavisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava u BiH.

BiH je usvojila Strategiju za reformu sektora pravde. Mi imamo Akcijski plan za Strategiju sektora pravde. U Strategiji za reformu sektora pravde je jasno rečeno da za sva zakonska rješenja, o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH, Tužiteljstvu BiH, treba naći način kako ih donositi, odnosno mijenjati. Dinamika, tempo, način kako će se to odvijati, moramo se mi unutar Bosne i Hercegovine dogovoriti, zaključio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Predsjednik Čović na obljetnici oslobođenja Jajca

Predsjednik Čović uz izaslanstvo posjetio Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Kotor Varošu

Mladi i ovoga puta nositelji kampanje HDZ-a BiH u Središnjoj Bosni

Promo

Stanje inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetes melitusa tip 2 često nastaje kao posljedica loših navika u ishrani

BBI - Upravljanja bankarskim potrebama direktno s pametnog telefona

m:SAT - godinu dana u pola cijene