Svijet     | 07.01.2020. 16:14 |

Španski parlament izglasao povjerenje vladi Pedra Sáncheza

FENA Internet

MADRID, 7. januara (FENA) - Španski parlament u utorak je izabrao čelnika Socijalista Pedra Sáncheza da formira novu vladu, okončavajući skoro jednogodišnji politički vakuum u četvrtoj ekonomiji eurozone.

Sánchez je pobijedio s tijesnom većinom od 167 naprema 165 glasova, uz 18 suzdržanih, tokom glasanja o povjerenju vladi. To je najtješnja pobjeda u parlamentarnom glasanju jednog španskog premijera u više decenija.

Njegova stranka predvodit će ljevičarsku koaliciju sa strankom Unidos Podemos (Jedinstvena ljevica) kao manjim partnerom.

 Sánchezu su trebali glasovi ili obećanja o suzdržanosti niza manjih ili regionalnih stranaka kako bi mu se izglasalo povjerenje. Njegove pristalice u parlamentu ustali su sa svojih mjesta i ovacijama su popratili objavu rezultata glasanja u Vijeću poslanika.

Izuzetno tijesna većina izazvala je sumnje u to koliko bi koalicijska vlada mogla potrajati, jer njena politika treba redovno odobravanje u parlamentu. Mandat vlade obično traje četiri godine.  

Koalicijske vlade česte su u Evropi, ali je ovo prva španska koalicija otkako se zemlja vratila demokratiji u 1978., tri godine nakon smrti dugogodišnjeg diktatora, generala Francisca Franca.

- Napredna koalicija će vladati jer je to ono što su Španci odlučili - poručio je Sánchez parlamentu uoči glasanja.

Sánchez, (47), vršilac je dužnosti premijera od početka prošle godine.

Očekuje se da on položi zakletvu i da njegova vlada održi prvu sjednicu u petak.

Sánchezovi Socijalisti pobijedili su na dva uzastopna glasanja na općim izborima u 2019., ali u oba navrata nisu uspjeli osigurati parlamentarnu većinu.

To je značilo da su morali pobijediti na glasanju o povjerenju kako bi vlada mogla preuzeti dužnost, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sanchez ostaje na poziciji španskog premijera

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel