Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 12:44 |

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko potpisao je danas predugovore o kupoprodaji stanova s direktorom Fonda za igradnju stanova Mirzom Emirhafizovićem te krajnjim korisnicima koji su u vlasništvo dobili 34 stana u naselju Rosulje, Općina Vogošća, namijenjena pripadnicima boračke populacije iz KS.

Među 34 buduća vlasnika tih stanova nalaze se jedno dijete šehida odnosno poginulog borca bez oba roditelja, pet roditelja šehida odnosno poginulih boraca, pet ratnih vojnih invalida i 23 supruge šehida odnosno poginula borca.

Velida Karić, supruga šehida, je nakon preuzimanja predugovora sretna, ali i sjetna, kazala kako joj ovaj čin dodjele stana znači puno, posebno za njenog sina i kćerku, koji su ovaj stan jedva čekali.

- Stan od 59 metara kvadratnih metara, koji smo dobili, za nas troje znači novi početak - rekla je Karić.

Riječi iskrene zahvalnosti uputila je svima koji su omogućili da i ona i njena djeca konačno dobiju svoj krov nad glavom.

- Ne postoji niti jedna nekretnina, niti jedna satisfakcija koju mi možemo dati nekome ko je izgubio svoje najmilije. Ovo je samo jedan mali znak pažnje za sve one koji su bili u potrebi i kojima nije bilo riješeno stambeno pitanje da njihovi najmiliji nisu zalud dali živote i da je država mislila na njih - istakao je Jusko.

Dodao je kako se iskreno nada da će u narednim godinama stambeno riješiti i preostalih 192 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo, koliko ih još ima na listama.

Ministarstvo koje je servis ovim kategorijama našeg stanovništva i ove godine, shodno odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja Bosne i Hercegovine, realizuje pravo na dodjelu stanova u vlasništvo ili na korištenje određenim predstavnicima boračke populacije, zbog čega je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 2.666.508,30 KM za kupovinu 34 stana, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'