Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 11:09 |

Potvrđene optužnice KTKS u okviru predmeta 'Zadruga II'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su iskorištavanjem položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma“ Fojnica", nezakonito pribavili korist za to udruženje u iznosu 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od strane Udruženja.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta „Zadruga II“  protiv  Nihada Bilića, direktora firme „Best&Team“ Sarajevo te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme „MHS“ Sarajevo, zbog krivičnog djela djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično- pravnim radnjama pribavili protivpravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju i to, pravnom licu  „Best&Team“ u iznosu od  68.026,27 KM, a pravnom licu „MHS“ u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli